RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Column voor 12 november 2017 – Over het ‘gezonde’ van verkoudheidsvirussen, interferon, en het afweersysteem


Goedemorgen luisteraars,

 

Al een aantal weken zijn de zakdoekjes of tissues niet aan te slepen, want Nederland wordt geteisterd door vele ‘snotneuzen’, of wel, er heerst een verkoudheidsvirus op grote schaal.

Verkoudheidsvirussen verspreiden zich snel en vaardig. Klaslokalen, winkels, concertzalen, supermarkten en kerken, kortom, overal waar mensen in grote getale bij elkaar zijn, lopen we de kans zo’n rondvliegend verkoudheidsvirus op te snuiven, met als gevolg, dat je een weekje loopt te snotteren.

Als ik u de vraag zou stellen: bent u blij, dat u even verkouden ben, dan krijg ik beslist het antwoord,: Zeg, Jaap Huibers toch, je moet geen dwaze en rare vragen stellen; natuurlijk is niemand blij als je als ‘snotneus’ door de dag moet proesten. En toch….

Luisteraars, ik u vertellen en proberen uit te leggen, dat zo’n verkoudheidsvirus een groot geschenk kan zijn, want wat is het geval?

Verkoudheidsvirussen, alsook griepvirussen, veroorzaken dan wel enig ongemak, maar die virussen zijn ook van grote betekenis voor het activeren en ‘bij de les’ blijven van ons afweersysteem.

Het zal zo’n 35 jaar geleden zijn, dat er groot onderzoek is gedaan (ook internationaal) naar de stof Interferon. Interferon is een soort eiwit, dat door vele lichaamscellen wordt aangemaakt en afgescheiden, nadat die cellen in contact zijn gekomen met een virus, met name verkoudheids- en griepvirussen. Dat Interferon blijkt ons eigen afweersysteem zeer positief te beïnvloeden, want de witte bloedcellen, zeg maar de ‘soldaten’ van ons afweersysteem, en dan met name de z.g. T-lymfocyten, krijgen een schop onder hun kont en worden stevig aan het werk gezet. Dus concreet: Interferon draagt er aan bij, dat ons eigen afweersysteem beter, actiever functioneert. En dat is van groot belang voor het gezond-zijn van ons lichaam. Immers, veel ellende, ziektes en lichamelijk narigheden, zijn het gevolg van een te lui of falend, of ‘verkeerd’ werkend afweersysteem. Die z.g. ‘auto-immuun’ ziekten zijn daar het trieste gevolg van.

Maar er is meer…

Destijds heeft men ook ontdekt, dat interferon een z.g. ‘anti-tumoractiviteit’ bewerkstelligt. Interferon remt namelijk de verkeerde celgroei en stimuleert de z.g. ‘naturel killer cellen’, of wel, die ‘elitetroepen’ van ons afweersysteem, die de ‘foute cellen’ en ander verkeerd gespuis, letterlijk kunnen opvreten en vernietigen.

Nu iets wat mij al ruim 40 jaar steeds weer is opgevallen: als ik patiënten ter begeleiding, bijv., qua dieet etc. kreeg doorverwezen van enkele huisartsen, om hen zo goed als mogelijk is bij te staan en ondersteunen in dat moeilijke proces van die vreselijke ziekte, was het eerste wat ik altijd vroeg: mevrouw, meneer, wanneer bent u voor het laatst verkouden geweest, griep gehad, koorts gehad? Bijna emotioneel reageerde men dan, met soms enige kwaadheid in het stemgeluid…Ik kan me niet herinneren, dat ik ooit ziek ben geweest, nooit een dag verzuimd, nooit verkouden, nooit griep, altijd kerngezond en nu…dat allerergste. Hoe is het mogelijk!

Tja, dacht ik dikwijls, zou er dan vanwege het ontbreken van zo’ gewoon, menselijk  ‘aandoeninkje’, zoals verkoudheid of een lichte vorm van griep, misschien toch iets te weinig Interferon in de cellen gevormd zijn, door de jaren heen, met wellicht een iets te ‘lui’ afweersysteem tot gevolg?

Misschien kunnen we ook een beetje dankbaar zijn als we een weekje lopen te snotneuzen, want dat weten we, wetenschappelijk bewezen, dat er een heel belangrijke stof voor ons afweersysteem wordt gevorm en dus voor het gezond houden van ons lichaam.

Of wel, hoe een heel klein beetje ziekjes zijn, een weekje verkouden, wellicht bijdraagt om dat ernstige, ‘grote ziek-zijn’ enigszins te voorkomen.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

 

Copyright, 12-11-2017, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Column voor 12 november 2017 – Over het ‘gezonde’ van verkoudheidsvirussen, interferon, en het afweersysteem
- Column voor 5 november 2017 : Over de pepermuntplant, maag en darmproblemen en een niet te verteren “zware” preek.
- Column voor 29 oktober 2017 – Voeding en de ouder wordende mens
- Equisetum, een door boeren gehaat onkruid, maar ook een bron van organisch kiezelzuur, voor huid, ogen en trommelvlies.
- Column voor 15 oktober 2017 – Synergie, en de invloed ervan op lichaam en psyché.
- Column voor 8 oktober 2017 – Artrose…,als de voeding voor het kraakbeen niet compleet is.
- Column 1 oktober 2017 – “Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel”. Over voeding, enzymen en cel-reparatieve-enzymen
- Taal en gezondheid. Elkaars ‘taal’ leren verstaan kan veel spannings-stress in het zenuwstelsel voorkomen
- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.