RTV Utrechtlive RTV Utrecht
live Radio M Utrecht
Adverteren?


UU: Tienduizenden Airbnb-overnachtingen in Utrecht

UTRECHT - Per jaar worden er in de stad Utrecht zo'n 40.000 overnachtingen geboekt via Airbnb. Dat is onderzocht door de Universiteit Utrecht. Airbnb is een website waar mensen huh huis kunnen verhuren.

De afgelopen jaren heeft de site een ware vlucht genomen. Dat zorgt in grote steden als Amsterdam ook voor veel overlast. Daar worden huizen vaak permanent als verhuurplek aangeboden. In Utrecht worden relatief gezien meer plekken aangeboden dan in Amsterdam. Dat komt volgens de UU, omdat er in de Domstad in verhouding weinig hotelkamers zijn.

STRENG
De gemeente Utrecht wil voor de zomer strengere eisen aan Airbnb-verhuur maken. Volgens de onderzoekers van de Universiteit Utrecht is dat een goed idee.

"Ik denk wel dat we ons moeten realiseren dat het Airbnb-fenomeen in het geheel best positief kan zijn. Dus voor de aanbieders en voor de stad. Maar als jij naast iemand woont die z'n pand veel aanbiedt en niet goed oplet wie hij erin laat, dan kan dat heel vervelend zijn", zegt UU-onderzoeker Egbert van der Zee.

EURO'S
Volgens Van der Zee zijn er een kleine 200 grote aanbieders in Utrecht, die samen bijna 10 procent vormen van het totaal aantal aanbieders op Airbnb. Ze verdienen er bedragen mee die variŽren van 8.000 euro tot tienduizenden euro's.

De gemeente wil dat de klanten van AirBnB ook toeristenbelasting gaan betalen, maar dat hoeft nu nog niet.


<< terug naar overzicht