RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verripszo 19 nov

A Regenbuien

ma 20 nov

B Lichte regen 10°

di 21 nov

C Lichte regen 10°

wo 22 nov

D Lichte regen 11°

do 23 nov

E Lichte regen 12°

Vandaag

Er valt af en toe een bui. Hier tussendoor is er soms zon. De NW-wind is meestal matig. Het wordt 8 tot 9 graden.
Tijdens de avond is het wisselend bewolkt. Het blijft op de meeste plaatsen droog. Tijdens de nacht neemt de bewolking toe. De naar W draaiende wind is meestal matig. Het wordt rond 5 graden.

Normale minimumtemperatuur: 3.7, maximum 8.5 °C.
De zon komt op om 08:06u en gaat onder om 16:44u.


Morgen

Er zijn perioden met regen. De ZW-wind is matig. De temperatuur loopt langzaam op naar 9 tot 10 graden.
Ook tijdens de avond en nacht valt er van tijd tot tijd regen. De ZW-wind is matig. Het wordt 5 tot 6 graden.

Normale minimumtemperatuur: 3.6, maximum 8.4 °C.
De zon komt op om 08:08u en gaat onder om 16:43u.


Weernieuws

Voorlopig nog zacht.

Zoals het er nu, tijdens het derde weekeinde van november uit ziet, heeft koning Thialf nog geen plannen om naar Nederland te komen. Dit, in tegenstelling tot SInterklaas, voor wie het bekende liedje "Hoor de wind waait door de bomen" nu wel van toepassing is.

Na een buiig weekeinde komen we de komende werkweek al weer snel in zachte lucht terecht en vallen we weer terug in het sombere weer dat we afgelopen week langere tijd hadden. Wel worden de temperaturen voor de tijd van het jaar hoog. Maxima tot 13 graden zijn later in de week ook in onze regio goed mogelijk!

Saai novemberweer.
Na het wat dynamische en ook soms wel mooie novemberweer zijn we - nu midden november - weer teruggevallen naar een weertype met veel grauwsluiers. Er valt af en toe motregen, maar vooral tijdens de nachten is het zachter dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. Voor veel mensen is dit weertype niet inspirerend maar het hoort helaas ook bij ons Nederlandse klimaat. De motregen ontstaat wanneer relatief zachte lucht over kouder water of het aardoppervlak stroomt, hierdoor wat afkoelt en verzadigd raakt van het vocht.

Het leek er eerder ook even op dat we serieus kouder weer zouden gaan krijgen. Helaas staan deze ontwikkelingen volgens de weercomputers nu al weer op losse schroeven. Overigens zijn de verwachtingen voor de middellange termijn wel behoorlijk onzeker.

Vorig jaar was het halverwege novermber ook zacht. Na een zacht begin werd het even wat kouder maar net als dit jaar keerde het zachte weer terug met middagtemperaturen vtot 14 graden. Maar tegen het einde van de maand gebeurde er wat anders. Het werd zowaar kouder, er kwamen een paar nachten met plaatselijk zelfs matige vorst en zodoende kon er ondermeer op het Leersumseveld worden geschaatst. Het was wel stralingsvorst. Overdag kwam de temperatuur nog tot 4 tot 5 graden boven nul.

Helaas kwam er begin decemebr alweer een einde aan het koudegolfje. Pas op 20 december en tegen de jaarwisseling was het vrij koud met wat nachtelijke vorst. En precies tijdens de Kerstdagen was het uitgesproken zacht met maximumtemperaturen van tegen de 12 graden.

Onverwacht vrij koude nacht.
De nacht van maandag op dinsdag 14 november is toch nog vrij koud verlopen al viel de minimumtemperatuur al in de late maandagavond. Opklaringen hielden langer stand dan verwacht, zodat het bijna overal in de regio tot 1 tot 2 graden vorst aan de grond kwam. In De Bilt werd het -1.0, in Cabauw -1.4 en in Herwijnen -1.8 graden.
Het koudst werd het in de zuidoosthoek van de regio en in de Vijfheerenlanden. In het  buitengebied bij Achterberg werd het 0.4 graad. Aan de grond werd het daar -2.5 graden. Op ooghoogte vroor het bij ons net niet, maar wel op de Veluwe, waar het plaatselijk 1 graad vroor, zoals in Deelen. Aan de grond werd het in Deelen -2.6 graden.Toen er tijdens de nacht meer bewolking verscheen liep de temperatuur geleidelijk op. In de vroege ochtend was het op de meeste plaatsen rond 6 graden.


Klimaat

Temperatuurdaling in november verloopt snel.

Volgens de statistieken daalt de gemiddelde temperatuur in oktober en november in ons land met ongeveer een graad per week. Na de zeer warme oktobermaand was het de eeste week van november in eerste instatie ook duidelijk zachter norrmaal. Hierdoor was de eerste week van de maand wel drie graden warmer dan normaal, net zoals de maand oktober. Hierna werd het evenwel snel kouder. Op 6 en 7 november kwam het in onze regio tot de eerste vorstdag van het seizoen en op 12 november waren er veel gure regenbuien en was het een groot deel van de dag slechts ongeveer vijf graden. Hierdoor is het maandgemiddelde inmiddels nauwelijks boven normaal meer. Op sommige plaaten viel er ook hagel.

Bij onze zuiderburen in België was er sprake van de eerste winterse perikelen. In de Ardennen viel zondag een laagje sneeuw en op de hoogste plekken in deze regio was het ook maandagochtend nog wit. Ook in hoogste delen van de Eifel, bijvoorbeeld bij Monschau, lag er maandagmorgen een laagje sneeuw.

Er volgen nog een paar zachtere dagen maar hierna wordt het steeds wat kouder.
November is trouwens tot dusver zeker geen slechte maand. In De Bilt hebben we nu, na de 12e, 33 uur zon gehad terwijl de hele maand normaal gesproken 63 uren zonneschijn telt.

Ook wat betreft de neerslag doet de maand het voor velen goed. Kille novemberregens worden door maar weinig mensen gewaardeerd. Tot dusver regende het in De Bilt maar op 24 uren tegenover 72 uren normaal. In deze tijd viel er 24 mm, tegenover gemiddeld 80 mm in de hele maand.


Achtergrond

Minder Noordpoolijs.

Vorig jaar hadden we in de herfst op de Noordelijke IJszee maar weinig ijsontwikkeling. Pas laat in de herfst kwam de ijsvorming beter op gang. Afgelopen winter dreef er op de IJszee dan ook veel minder ijs dan normaal. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de klimaatverandering. Het is nu al lang niet meer de vraag of we in de zomer ooit via de Noordpool van continent naar continent kunnen varen, maar hooguit wanneer. En de kans is niet gering dat velen van ons die nu leven, dit nog zelf zullen meemaken.

De hoeveelheid ijs in de Noordelijke IJszee heeft geen invloed op de zeespiegelstijging omdat het ijs in het water drijft. Mochten de ijskappen op Groenland en op de Zuidpool(Antarctica) deels smelten dan zal dit wel grote gevolgen hebben en kan de zeespiegel met vele meters stijgen. De vrees bestaat dat dit inderdaad zal gaan gebeuren, al duurt een dergelijk proces wel honderden, of mogelijk wel duizend jaar.

Afgelopen zomer was het in het Noordpoolgebied relatief koel en was er sprake van een min of meer normale "zomer". De ijsafname was minder dan de laatste jaren maar nu, tijdens de herfst is er tot dusver geen echt grote toename van het ijs.

Enkele tientallen jaren geleden lag het zeegebied rond Spitsbergen en ook oostelijk en een stuk westelijk van Nova Zembla nog vrijwel vol ijs. Nu is het gewoon open zee. Dit heeft invloed op ons weer. Bij een noordelijke storming, zoals we dit wekeinde hadden, is de lucht nu minder koud van pakweg dertig jaar geleden. We hebben dit weekeinde regen- en wat hagelbuien gehad, maar dertig jaar terug zouden dit bij deze luchtcirculatie vrijwel zeker sneeuwbuien zijn geweest omdat de lucht boven het noordelijke zeegebied veel kouder was dan nu.

En als de sneeuw in het hoge noorden op ijsvlakten valt draagt ze bij aan het uitstralingseffect waardoor de lucht boven het ijs en het aangrenzende land gemakkelijk verder afkoelt. Valt de sneeuw in de niet bevroren zee dan is dit niet het geval. Het zijn allemaal factoren die de ontwikkeling van een echt koudebastion in het poolgebied belemmeren. Boven land zal dit trouwens minder het geval zijn en dan spreken we over Canada, Aaska en vooral Siberië. In deze gebieden is het de laatste weken al behoorlijk koud. Er worden daar nu temperaturen tussen -30 en -50 graden gemeten. Iets waar men daar overigens niet van wakker ligt ...